維港口腔
聯絡牙醫咨詢

+852 5374 3590(香港/whatsApp)

+86 132 6696 2280(深圳)

維港口腔醫院集團|香港企業領袖品牌(香港政府與大學聯合頒發)|粵語英語接診|服務香港澳門第十六年

維港口腔
聯絡牙醫咨詢

+852 5374 3590(香港/whatsApp)

+86 132 6696 2280(深圳)

薛家燕母親節
HKLeaderBrand
新年開年活動
ig女神維港睇牙
港星陳思齊推薦牙科
港星湯俊明推薦牙科
維港醫師團隊
维港口腔连锁
廣藥大學背景
諾貝爾種植中心

點解種植牙用嘅係鈦金屬?深圳牙科邊間種牙比較好?

       大多數種植牙使用嘅材質係鈦,而鈦被認為係一種稀有金屬,原因喺自然界中存在分散並難於提取,鈦嘅特徵係重量輕、強度高、有金屬光澤,同時擁有抗腐蝕能力。由於穩定的化學性質,良好的耐高溫、耐低溫、抗強酸、抗強鹼,同埋高強度、低密度,被譽為“太空金屬”。

       喺種植牙手術中,通常係使用鈦金屬製作“人工牙根”,植於牙槽骨內。鈦係一種純性金屬,正因為哩種“純”,使得鈦成為對人類植物神經和味覺沒有任何影響的金屬,仲可以同人骨密切結合,故此大家稱之為“親生物金屬”。

 微信图片_20230726141204

       與傳統的牙科金屬材料相比,鈦金屬具有優良的理化性能,生物相容性好,比重小,耐腐蝕,鈦制的人工骨、人工關節、心臟節律器、人工牙根等已經廣泛應用於臨床。用純鈦製作的義齒除咗有優秀的組織親和性以外,仲有以下優點:

       01、硬度適中

       鈦嘅硬度喺牙釉質同牙本質之間,所以用純鈦製作牙根的樁釘,可以使力喺牙根內傳導更符合生理模式,減小牙根斷裂的風險。

       02、重量輕

       鈦的比重小,它的比重係金合金的1/4,鈷鉻合金的1/2,所以純鈦製作的假牙會好輕,可以減小口內餘留組織的負擔,同時具有較好的舒適性。

       03、可透射X線

       鈦對X線具有半透射性,戴用純鈦製作的牙冠,喺照X線時,可以檢查到牙冠內部有冇蛀牙,做到早發現、早治療,哩個係其他用嚟製作假牙嘅金屬材料所無嘅特性。

       04、較好的磁共振相容性

       鈦金屬係非順磁性金屬,同鈷鉻合金、鎳鉻合金相比,做磁共振檢查時,產生的偽影極小,對磁共振檢查的影響好小。多數情況下,在做頭部磁共振檢查時可不必取出純鈦義齒。

       05、導熱率低

       用純鈦製作的牙冠,可以隔絕冷熱刺激效果更好,有利於保護牙髓,食過冷或過熱的嘢時唔會有酸痛感。

       06、冇味覺干擾

       鈦金屬具有良好的穩定性,喺口腔內唔會有金屬味道的感覺,唔會造成味覺干擾。

       當然,好嘅種植牙係需要搭配一位技術好嘅醫生嘅,種植牙只係材料,種成點樣需要睇醫生技術。深圳維港口腔作用強大種植醫生團隊,種植牙收費最平只需5180元。係粵港澳地區市民支持同信賴嘅牙科,詳情請咨詢電話:

       +852 66372280(香港/whatsApp)

       +86 13266962280(深圳)


       推薦閲讀:

       大陸種植牙推介,全口牙缺失選All-on-4和All-on-6植牙邊個更好?

       北上深圳嘅種植牙同鑲牙有咩區別?深圳種牙收費


上一篇:點解牙骨唔夠唔可以直接植牙咧?深圳植牙要幾錢? 下一篇:深圳植牙戴上瓷牙套之後要注意咩咧?深圳植牙幾錢一隻?
维港口腔连锁